Очікування Різдва або що таке Адвент?

Передріздвяний час завжди насичений підготовкою: заходами, подарунками, прикрасами  – всім тим, що створює певну святкову атмсоферу. Вже за місяць до Різдва магазини і торгові центри прикрашаються у символічну атрибутику: ялинки, янголи, сніжинки, вінки, вогники тощо. У західній християнській культурі цей особливий час підготовки набув широкого поширення і став вже ніби традицією під назвою – Адвент.

 

Що таке Адвент?

Адвент – чотиритижневий період підготовки і час очікування, що передує святу Різдва Христового. В перекладі з латинського Адвент (“Adventus”) означає “прихід”. Одне з вживань цього слова ми бачимо в Євангелії від Матвія 24: 3: «Коли ж Він сидів на Оливній горі, підійшли Його учні до Нього самотньо й спитали: Скажи нам, коли станеться це? І яка буде ознака приходу Твого й кінця віку?»

Не випадково в дні Адвенту віруючі не лише радісно очікують прихід Різдва, коли світу було дано Спасителя, але й ще більше роздумовують про друге майбутнє пришестя Христа на землю.

 

Коли відзначається Адвент?

Перший день Адвента визначається як четверта неділя до Різдва. В залежності від року цей день випадає у період з 27 листопада по 3 грудня. Кожна з чотирьох неділь Адвента має певну тематику, що відображається у євангельських  читаннях Писання на богослужінні в Церкві або вдома в сімейному колі чи особисто.

 

Традиції та символи Адвенту

У період Адвенту є традиція готувати вінок і чотири свічки. Що ж вони означають?

Адвентовий вінок прикрашає храми, роблять його і вдома, запалюючи все нові й нові свічки, немов просвітлюючи таким чином грудневу мряку і темряву життя. Це дуже мило, але хіба милим виглядом і настроєм вичерпується значення цього часу і його символів?   Адвентовий вінок має скандинавські корені. Його прийняли лютерани і «охрестили», надавши йому роль адвентового свічника. У багатьох країнах адвентовий вінок можна побачити не лише у храмах, але і в домівках християн, де кожна сім’я збирається, аби разом молитися і готуватися до народження Спасителя. Округла форма вінка — це символ єдності й вічності. Він нагадує про повторення річного циклу і символізує вічність Бога, а також є знаком вічної перемоги Христа. Вічнозелені галузки (соснове, ялинове та ін.) це символ вічного життя і знак надії: на світ має прийти Месія, Який здолає темряву, зло і смерть. Також це нагадує про вхід Господній до Єрусалиму, коли Ісуса вітали зеленими галузками і називали Царем. Червоні стрічки, якими пов’язують вінок, символізують любов Бога, яка найповніше об’явилась у народженні Його Сина, що став людиною.

Свічки Адвенту символізують чотири тижні очікування і вказують на найважливіші етапи в історії спасіння. Запалювані по черзі, вони вказують на хід часу, який завершується сповненням історії — народженням Месії:

  • “Свічка пророка” (Свіча Надії) запалюється у І неділю Адвенту. Символізує пророків, які заповідали прихід Месії;
  • “Свічка Вифлеєма” (Свіча Миру) запалюється у ІІ неділю Адвенту на пам’ять про місце, у якому народився Спаситель;
  • “Свічка пастухів” (Свіча Радості) запалюється в ІІІ неділю Адвенту і нагадує про пастухів, які першими побачили Ісуса та оголосили світові «радісну новину». Ця неділя називається Gaudete (радійте);
  • “Свічка ангелів” (Свіча Любові) запалюється у IV неділю Адвенту. Символізує ангелів, які об’явилися пастухам у вифлеємській печері, проголошуючи їм народження Дитятка.

Адвентовий вінок — це образ спільноти, яка чекає в любові та радості на свого Господа. Тому цей символ слід розміщувати в храмі на видному місці, або вдома на столі.

Наша церква також вирішила долучитися до традицій Адвенту, тому головну залу було прикрашено саме вінками та чотирма свічами, що запалюються одна за одною щотижня для того, щоб явити прихожанам світло надії, яке наближається з народженням нашого Спасителя і Його майбутнім поверненням до нас. Нехай щонеділі ці символи нагадують нам про свято Різдва, на яке ми очікуємо, і допомагають приготувати серця і домівки до приходу Ісуса Христа.

Рерайт: Юлія Бичкова

Джерело: CREDO

Коментарі закриті